Tantliv

Handarbete och andra sysslor, husdjur, balkongodling, förfäran och dagens ungdom

Kitenge 14/01/2013

Filed under: Tantliv — Tantliv @ 20:59
Tags: ,

Paket från Kenya

Kitenge

Tanten syr just nu en del i kitenge, och därför förtjänar detta tyg ett helt eget inlägg.

Efter den stora tygsorgen kom det ett fint paket på posten. Det innehöll blandade bitar kitenge i olika färger. Så nu testar tanten lite olika projekt i detta tyg. Kitenge är en sorts tyg som används mycket i Afrika. Tanten känner mest till länderna i Östafrika, men tror att kitenge är vanligt även i Västafrika. Det finns en uppsjö av olika mönster och färger. Ska man sy upp något är det bäst att köpa tillräckligt många meter på en gång, då det kan hända att man aldrig hittar samma mönster igen. Kitenge ska inte förväxlas med kanga, eller leso, som också är mycket vanligt i denna del av världen. Skillnaden mellan kanga och kitenge är att kanga alltid sälj i par (där en bit motsvarar ungefär en vanlig sarong i storlek), kitenge säljs på meter eller i  bitar om 3,5 meter. Kanga har alltid ett ordspråk på kiswahili i nederkanten, kitenge har inget. Kitenge är oftast tjockare och något slitstarkare än kanga. Båda tygsorterna är oftast vaxade och är glansiga och stela när de är nyköpta. Efter några tvättar blir de mjuka som gamla lakan. Det är väldigt vanligt att sy upp klänningar i kitenge, gärna med stor matchande huvudbonad. Dessa klänningar är oftast helt fantastiskt vackra konstverk att verkligen bli imponerad av.

Att sy i kitenge är en liten mardröm och tanten svär mycket vid sybordet just nu. Tyget vrider sig som en hal liten ål, trådriktningen går i vågor, det är för tunt för att få någon bra stadga i det, det färgar av sig på allt, det går inte att stryka för då tappar tyget formen helt, vaxet kladdar av sig på händer och symaskinsnål som går av. Och så vidare. Och så vidare.

Men med lite envishet och mycket vlieseline går det, och fint blir det. Bilder på tantens senaste skapelser följer så småningom.

Annonser
 

One Response to “Kitenge”

  1. […] kitengeprojektet […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s